torstai 12. helmikuuta 2015

Penkkariasu: Tolkienin naiskääpiö (osa 1)

Tolkienin faneille täytyy heti varoittaa, että tämä puku ei noudata alkuperäisiä kuvauksia kääpiöiden vaatteista kovinkaan tarkasti. Tytär tulosti netistä Simplicity 1552a-kaavan esittelykuvan, jota käytimme mallina. Tarvittiin paljon kaikenlaista pientä -tai ainakin sellaista, minkä tekemistä en ollut kokeillut ennen.

Karvaiset kengät tehtiin tekoturkiksesta pitkävartisten nahkaisten talvikenkien päälle. Yläreunassa ja jalkapohjan alla on kuminauha ja kärjestä tekoturkis on liimattu n. 1,5 cm matkalta juuri ja juuri pohjan puolelle. Tarkoitus siis oli, että jalat näyttävät isoilta ja kenkien pukeminen ja riisuminen on helppoa. Tekoturkiksen voi kuminauhan ansiosta vetää alas ja avata/sulkea kenkien vetoketjun ja tekoturkiksen saa irti niin, että kenkiä voi taas myöhemmin käyttää ihan tavallisesti.


Vanha, leveä nahkavyö sai uuden soljen, joka ujutettiin vanhan päälle, kun vyö oli kiinnitetty vyötärölle. Se valmistui säilyketölkin kannesta, jonka ensin taivuttelin pihdeillä suunnilleen viisikulmion muotoon ja hakkasin vasaran ja naulan avulla siihen neljä reikää kuminauhaa varten. Sen jälkeen liimasin lasityökurssilla jämälasista sulatetut 'jalokivet' paikalleen ja täytin välit kiemuraksi väännetyllä kullanvärisellä alumiinilangalla. Yhtä kokemusta viisaampana voin sanoa, että tuota osiota kannattaa suunnitella hieman ennen minkäänlaiseen liimaamiseen ryhtymistä, sillä minulla oli vaikeuksia saada väänneltyä sopivankokoisia kiemuroita väleihin, jotka lasien liimaamisessa olivat syntyneet.

Käteen tehtiin ohuesta tekonahkasta (Eurokangas, palakorista 5 €) pitkävartiset kämmekkäät. Ne kiristetään käsivarteen sopiviksi nyörityksen avulla. Nahkalle tarkoitetulla rei'ittimellä reiät nyöriä varten oli nopea tehdä ja nyöriksi sopi hyvin koruissa käytettävä 2 mm:n vahattu puuvillanyöri, jota kotona sattui olemaan.














Tunikan ja takin tekemisessä olikin sitten vähän isompi työ, sillä molempia kankaita oli niin vähän, että hihat piti rakentaa palasista ja tekoturkiskin meinasi loppua kesken. Mutta siitä lisää viikonloppuna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti